Alternatywa dla schabowego: kotlety wieprzowe z pieczarkami | rzeklam.pl blog kosmetyczny | blog urodowy

Alternatywa dla schabowego: kotlety wieprzowe z pieczarkami

Alternatywa dla schabowego: kotlety wieprzowe z pieczarkami

Lubisz kotlety wieprzowe? Co powiesz na to, żeby zamiast tradycyjnej panierki i smażenia w głębokim oleju spróbować czegoś lżejszego?

Kotlety wieprzowe z pieczarkami

porcja dla 2 osób

  • 2 kotlety wieprzowe (u mnie schab)
  • około 200-250 gram pieczarek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku (lub więcej jeśli lubisz)
  • 2 łyżeczki masła (do podsmażenia czosnku i pieczarek)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru (ewentualnie miodu)
  • suszony tymianek, sól i pieprz ziołowy

Rozbij kotlety tak jak na schabowe. Drobno posiekaj czosnek. Następnie solidnie natrzyj nim oraz tymiankiem, solą i pieprzem kotlety. Odstaw na 20 minut, aby składniki zdążyły wniknąć w mięso.

W tym czasie obierz i pokrój pieczarki. Jako że jestem miłośniczką czosnku – w tym momencie siekam jeszcze jeden ząbek i wrzucam na patelnię razem z pokrojonymi pieczarkami. Pieczarki (i czosnek, jeśli zdecydowałaś się podobnie jak ja na jeden ząbek ekstra) lekko podsmażamy na maśle. Kiedy czosnek puści sok, a pieczarki lekko zbrązowieją, wlej na patelnię ocet balsamiczny i łyżeczkę brązowego cukru. Smaż przez około 3-4 minuty, aż cukier się roztopi, a pieczarki wchłoną nieco sosu. Następnie zawartość patelni przełóż do miseczki, zostawiając niewiele sosu na patelni.

Włóż na patelnię mięso i podsmaż je dodając 2 łyżeczki oliwy. Powinno ci to zająć około 4 minut. Jeśli nie jesteś pewna, czy są już gotowe, nakłuj widelcem mięso – kotlety są wysmażone, gdy nic z nich nie wypływa. Powinny być też lekko zarumienione.

Danie fajnie smakuje z ryżem lub z kaszą gryczaną. Na zdjęciu podane jest z ryżem jaśminowym (ten zapach!) oraz ogórkami kiszonymi.

Czas przygotowania: 30 minut

Smacznego!

P.S. Tak, mam fioła na punkcie octu balsamicznego.

Skomentuj przez Facebooka!


Related Posts

Smacznie i zdrowo: domowa zupka chińska

Smacznie i zdrowo: domowa zupka chińska

Uwielbiam kuchnię azjatycką. Szybko można wyczarować naprawdę smaczne dania. Do tego te połączenia smakowe! Jedną z moich ulubionych potraw jest azjatycka zupa na wywarze wołowym, która komponuje się dobrze chyba każdym warzywem. Nic tylko opróżniać lodówkę! 😛 Skomentuj przez Facebooka!

Ziemniaki w nieco innym wydaniu: placek po zbójnicku

Ziemniaki w nieco innym wydaniu: placek po zbójnicku

Nie jadam ziemniaków. Po prostu mi nie smakują. Jednak odkąd opracowałam przepis na domowy placek po zbójnicku, mam popisowe danie z ziemniakami w roli głównej. Skomentuj przez Facebooka!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.