Czy masz niedobory? Posłuchaj swojego ciała

synthetic-vitamins-vs-green-vitamins1

Czasem mimo, wydawać by się mogło, względnie dobrego odżywiania się, pojawiają się dolegliwości, których nie powinnyśmy lekceważyć. Organizm daje nam sygnał, że czegoś potrzebuje. 

Według najnowszych danych Polacy znajdują się w czołówce “łykających suplementy”. Mamy nawet suplementy na “brak apetytu” dla dzieci i osób starszych. Ba! Od niedawna możemy nawet faszerować swojego psa… Zamiast łykać kolejne cuda (“naturalny magnez”, kwasy omega 3 w końskiej dawce itp.), zobacz, jakie sygnały wysyła twoje ciało i jak możesz mu naturalnie pomóc.

Niedobory witaminy A

Uczucie suchych oczu, zakłócenie widzenia po zmroku, łuszcząca się lub przesuszona skóra i biegunki - to popularne sygnały niedoborów witaminy A, czyli tak zwanej witaminy młodości.

Gdzie znajdziesz witaminę A? Sięgnij po marchewki, słodkie ziemniaki (bataty), dynię, tuńczyk.

Po co nam witamina A? Przyspiesza gojenie się ran, poprawia odporność organizmu, wzmacnia wzrok. Dzienne zapotrzebowanie: 2500-6000 j.m.

Niedobory witamin z grupy B

Tutaj muszę się troszkę rozpisać. To niezwykle ważna grupa witamin, która diametralnie wpływa na nasze funkcjonowanie.

Ogólnie pisząc, niedobory witamin z grupy B powodują: zmiany skórne (łamliwe paznokcie), wypadające włosy, suchą skórę, wypryski, nieprzyjemny zapach z ust, niedokrwistość i zaburzenia układu nerwowego.

Gdzie znajdziesz witaminy z grupy B? Produkty pełnoziarniste oraz mięso.

Przyjrzyjmy się jednak nieco bliżej najważniejszym witaminom z grupy B:

  • B1 (tiamina)
Objawy niedoboru B1: brak apetytu, przemęczenie.

Znajdziesz ją w otrębach, drożdżach, pieczywie razowym, kaszy gryczanej, roślinach strączkowych (soja, fasola). Na niedobory B1 narażone są osoby odchudzające się oraz nadużywające alkoholu.

UWAGA! Witamina B1 inaktywuje się pod wpływem wysokiej temperatury – już 15-20 gotowania niszczy tiaminę. 

  • B2 (ryboflawina)
Objawy niedoboru B2: pękanie w kącikach ust, zapalenie skóry, języka, łojotok.

Znajdziesz ją w przetworach mlecznych i jajach oraz produktach pełnoziarnistych. Ryboflawina wzmaga procesy odpornościowe, zwiększa działanie hormonów, m.in. insuliny, czuwa nad właściwym funkcjonowaniem układu nerwowego.

  • B5 (kwas pantotenowy)
Objawy niedoboru: biegunki, drażliwość, odbarwienia i łuszczenie skóry, zmiany zapalne w przewodzie pokarmowym.

Znajduje się w wielu produktach, najwięcej jej jest w mięsie i produktach zbożowych. Trudno o niedobory – są one spowodowane niedożywieniem lub niewłaściwą dietą. B5 warunkuje dobre tempo metabolizmu węglowodanów i tłuszczów, czyli czuwa nad twoją sylwetką.

  • B6 (pirydoksamina)
Objawy niedoborów: mrowienie kończyn, częste przeziębienia, zwiększone uczucie chłodu.

Najwięcej znajdziesz jej w kaszy gryczanej i mięsie, papryce, ziemniakach, kiełkach, awocado. Warto wiedzieć, że jednak podczas gotowania, smażenia i peklowania tracimy od 30 do 50% pirydoksaminy, a mrożenie produktów to utrata od 15 do 70% B6. Pirydoksamina odpowiada za produkcję hemoglobiny, pracę serca, odporność organizmu i funkcjonowanie układu nerwowego.

  • B12 (kobalamina)
Niedobory B12 powodują: niedokrwistość, stany zapalne ust, nieprzyjemny zapach ciała i z ust, problemy ze skupieniem uwagi, zaburzenia pamięci.

Skarbnicą tej witaminy są mięsa i żółtko jaja. Kobalamina odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pokarmowego.

Niedobory witaminy C

Czujesz się przygnębiona, utraciłaś apetyt, masz zapalenie dziąseł, podwyższone ciśnienie krwi, problemy z gojeniem się ran, łatwo powstają ci siniaki i niewiele potrzeba, aby poleciała ci krew z nosa czy dziąseł.

Gdzie znajdziesz witaminę C? To przede wszystkim świeże owoce: czarna porzeczka, cytrusy, jabłka – zwłaszcza antonówki. Bogatym źródłem witaminy C są te pomidory, kapusta, papryka, żurawina.

Po co nam witamina C? Zapewnia ochronę przed wolnymi rodnikami, podnosi odporność organizmu, działa bakteriobójczo i bakteriostatycznie. Dzienne zapotrzebowanie: 85 mg.

Niedobór witaminy D

Niedobory witaminy "słońca" ma większość Polaków. Objawia się ogólnym osłabieniem organizmu, zmiękczeniem kości i większą tendencją do złamań.

Gdzie znajdziesz witaminę D? Produkujemy ją sami wystawiając ciało na promienie słoneczne. Wystarczy 15 minut dziennie – pamiętaj o codziennych spacerach! Bogate w witaminę D są tłuste ryby: makrela, łosoś, halibut, śledź czy sardynki oraz… migdały.

Po co nam witamina D? Chroni przed wczesnym starzeniem organizmu, osteoporozą i infekcjami. Wspomaga wchłanianie wapnia, wzmacnia zęby i kości.

Niedobór wapnia

Zmęczenie i senność, częste skurcze mięśni, duży apetyt i osłabione kości.

Gdzie znajdziesz wapń? Oczywiście w mleku i jego przetworach (ser, jogurty, maślanki, kefiry). Wapń znajdziesz równie w migdałach i tłustych rybach.

Po co nam wapń? Wzmacnia kości, skórę i zęby, chroni przed chorobami serca i zakrzepicą. Dzienna dawka: 1000 mg.

Niedobór białka

Częste bóle mięśni i trudność z ich wyrzeźbieniem, wzmożone wypadanie włosów i przeziębienia.

Gdzie znajdziesz białko? Głównie w mięsie i morskich rybach (białko zwierzęce). Najlepszym źródłem białka roślinnego są rośliny strączkowe (groch, cieciorka czy fasola).

Po co nam białko?  To główny budulec mięśni i źródło energii. Chroni przed cukrzycą i chorobami serca. Dzienne zapotrzebowanie jest różne z zależności od wagi, płci i stylu życia. Średnie zapotrzebowanie dla kobiety to około 48 g.

Niedobór błonnika

Niekończące się zaparcia, zwiększone łaknienie, ciągłe uczucie głodu.

Gdzie znajdziesz błonnik? Przede wszystkim w zbożach: płatki owsiane, zarodki pszenne, pełnoziarniste pieczywo oraz brokuły i fasola.

Po co nam błonnik? Poprawia przemianę materii, wypełnia żołądek. Zapobiega problemom jelitowym, obniża zły cholesterol. Dzienne zapotrzebowanie: 20-35 g.

Niedobór żelaza, czyli anemia

Bladość, uczucie zimna i dreszcze, częste przeziębienia, wypadające włosy, bóle głowy, trudności z oddychaniem.

Tak jak w przypadku witaminy D – większość z nas ma niedobory żelaza. Aby sprawdzić, czy wszystko jest w normie, koniecznie wykonaj morfologię.

Gdzie znajdziesz żelazo? Czerwone mięso oraz wątróbka, szpinak, orzechy i ryby.

Po co nam żelazo? Wzmacnia organizm, poprawia krążenie krwi. Dzienna dawka jest mocno indywidualna, średnio jest to około 18 mg. Zalecana jest konsultacja z lekarzem.


Mam nadzieję, że ta paradoksalnie krótka lista podstawowych objawów niedoboru poszczególnych składników pozwoli Wam chociaż częściowo uniknąć łykania sztucznych “witamin”. Pamiętajcie, że źródłem witamin, minerałów i składników odżywczych powinno być pożywienie, nie tabletki.

Skomentuj przez Facebooka!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.