Przyznajcie, ile razy miałyście ochotę na lody, a po zerknięciu na ich skład po prostu… Wam się odechciało? Spokojna głowa, można mieć lody pyszne, orzeźwiające i przede wszystkim – w pełni naturalne, bez sztucznych dodatków. Wystarczy, że wypróbujecie mój ukochany przepis na lody truskawkowo-bananowe. Pycha!
Sezon na truskawki wszędzie, dlatego polecam wykorzystać ten cudowny czas i przygotować lody z tymi pysznymi owocami. Poniższy przepis jest niezwykle prosty i jedyne, czego potrzebujesz, to cierpliwość, mikser i świeże owoce.
Domowe lody truskawkowo-bananowe
około 1,5 litra pysznych lodów
- 800 g truskawek
- 4 banany (im dojrzalsze, tym lepsze, to pozwoli uniknąć dodawania cukru pudru!)
- 500 ml schłodzonej śmietany 30% (słodkiej)
- 120 g cukru pudru (można pominąć, jeśli używasz dojrzałych bananów lub chcesz dodać bakalie)
- opcjonalnie: ulubione bakalie, suszone owoce itp.
Domowe lody truskawkowo-bananowe przepis krok po kroku
- Umyte truskawki (bez szypułek) i banany posiekaj. Wsadź na minimum 4 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).
- Ubij śmietanę na sztywną pianę. Dodaj cukier puder (jeśli używasz).
- Następnie wesoło zmiksuj zamrożone truskawki i banany. Dodaj ubitą śmietankę, dorzuć bakalie i inne cuda, którymi chcesz wzbogacić domowe lody. Wszystko zblenduj.
- Masę przelej do szczelnego pojemnika z przykrywką lub użyj gotowych foremek do lodów.
- Po kilku godzinach lody są gotowe! Smacznego!
Poniżej podrzucam Wam kilka propozycji gadżetów, które z pewnością przydadzą się przy robieniu domowych lodów. 🙂