Domowe lody truskawkowo-bananowe

Przyznajcie, ile razy miałyście ochotę na lody, a po zerknięciu na ich skład po prostu… Wam się odechciało? Spokojna głowa, można mieć lody pyszne, orzeźwiające i przede wszystkim – w pełni naturalne, bez sztucznych dodatków. Wystarczy, że wypróbujecie mój ukochany przepis na lody truskawkowo-bananowe. Pycha!

Sezon na truskawki wszędzie, dlatego polecam wykorzystać ten cudowny czas i przygotować lody z tymi pysznymi owocami. Poniższy przepis jest niezwykle prosty i jedyne, czego potrzebujesz, to cierpliwość, mikser i świeże owoce.

Domowe lody truskawkowo-bananowe

około 1,5 litra pysznych lodów

  • 800 g truskawek
  • 4 banany (im dojrzalsze, tym lepsze, to pozwoli uniknąć dodawania cukru pudru!)
  • 500 ml schłodzonej śmietany 30% (słodkiej)
  • 120 g cukru pudru (można pominąć, jeśli używasz dojrzałych bananów lub chcesz dodać bakalie)
  • opcjonalnie: ulubione bakalie, suszone owoce itp.

Domowe lody truskawkowo-bananowe przepis krok po kroku

  1. Umyte truskawki (bez szypułek) i banany posiekaj. Wsadź na minimum 4 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).
  2. Ubij śmietanę na sztywną pianę. Dodaj cukier puder (jeśli używasz).
  3. Następnie wesoło zmiksuj zamrożone truskawki i banany. Dodaj ubitą śmietankę, dorzuć bakalie i inne cuda, którymi chcesz wzbogacić domowe lody. Wszystko zblenduj.
  4. Masę przelej do szczelnego pojemnika z przykrywką lub użyj gotowych foremek do lodów.
  5. Po kilku godzinach lody są gotowe! Smacznego!

Poniżej podrzucam Wam kilka propozycji gadżetów, które z pewnością przydadzą się przy robieniu domowych lodów. 🙂

Skomentuj przez Facebooka!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.