Bardzo lubię ostatnie minuty treningu. Bo po raz kolejny dotrwałam do końca, co oznacza, że dotrzymuję swoich postanowień, zrobiłam kolejny krok do zdrowia. Bardzo lubię też to, co następuje po ćwiczeniach weekendowych (jak już się umyję 😛 ). Placuszki bananowe z odżywką białkową.

Placuszki z odżywką białkową i bananem to przepis na porządny kop energetyczny, uzupełnienie białka i załagodzenie pypcia na słodkie. Nie wyobrażam sobie lepszego posiłku potreningowego! No chyba że nie mam czasu na zrobienie placuszków i pod ręką mam batoniki proteinowe. 🙂

Muszę przyznać, że eksperymentuję z proporcjami i składnikami placuszków. Poniżej przedstawiam Wam najbardziej aktualny i sprawdzony.


Placuszki z odżywką białkową i bananem (bez mąki i cukru)

przepis na około 6 placuszków


Składniki

Potrzebujesz: blendera i naczynia, w którym wylądują wszystkie składniki

Smażę na: oleju kokosowym

Przepis

Obierz banana i pokrój (może być niedbale) na mniejsze kawałki. Wrzuć banana do naczynia, w którym będziesz wszystko miksować. Dodaj odżywkę białkową, płatki górskie, łyżkę jogurtu naturalnego i wbij jajko (białko i żółto). Miksuj wszystko do uzyskania „papki”. Nie nazwę tego jednolitą masą, bo płatki górskie będą nadal płatkami. Po jakiejś minucie powinnaś uzyskać dość gęste „ciasto”.

Pora na smażenie placuszków. Na rozgrzaną patelnię nakładaj ciasto (u mnie jeden placuszek = 1,5 łyżki masy). Smaż około 1 minutę na każdej stronie. Po tym czasie z łatwością będzie można je przerzucić na drugą stronę.

Przełóż placuszki na talerz i dodaj ulubione owoce.

Placuszki gotowe!

Czas przygotowania: 10 minut


Jeśli nie lubisz otrębów czy płatków górskich, spokojnie możesz zrobić placuszki bez tych składników. Dodaj wtedy więcej jogurtu naturalnego i wzbogać przepis na przykład o orzechy (oczywiście rozdrobnione).

Skomentuj przez Facebooka!