Pomysł na obiad: kurczak w occie balsamicznym z ryżem i warzywami

Nieco bardziej wymagający w przygotowaniu i dłuższy przepis, jednak doznania smakowe z pewnością wam to wynagrodzą 🙂

Kurczak w occie balsamicznym z ryżem i warzywami

porcja dla 2 osób

  • 2 piersi kurczaka,
  • marynata: 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka suszonego oregano, 1 łyżeczka igiełek rozmarynu, 1 łyżeczka papryki słodkiej, szczypta pieprzu cayenne,
  • 1 torebka brązowego ryżu (100 gram),
  • 3 łyżki zielonego groszku (u mnie z puszki), pół papryki (u mnie czerwona), 1/4 ogórka gruntowego, 2 łyżki zielonych oliwek, 3 suszone plastry pomidora, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy / oleju z suszonych pomidorów, szczypta oregano, pieprz i sól do smaku.

Oczyść piersi kurczaka i pokrój na talarki – ja wolę kroić je na 2-3 centymetrowe kawałki, bo lubię, kiedy marynata dokładnie wsiąka w mięso. Wymieszaj składniki marynaty i włóż do niej pokrojone piersi kurczaka. Odstaw kurczaka na minimum 20-30 minut lub na parę godzin, jeśli masz czas i ochotę.

Wersja ze smażonym ryżem i warzywami:

W tym czasie możesz zacząć przygotowywać ryż z warzywami. Brązowy ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Jeśli chcesz go potem podsmażyć z warzywami, skróć czas gotowania o jakieś 5 minut.

Posiekaj drobno czosnek, pokrój w kostkę paprykę, ogórka, oliwki i suszone pomidory. Odcedź groszek. Wszystkie składniki wrzuć na patelnię i delikatnie podsmaż. Dodaj ugotowany ryż, wymieszaj składniki. Dodaj oliwę z oliwek, oregano, pieprz i sól.

Wersja sałatkowa:

Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odstaw do ostudzenia, a następnie wymieszaj z posiekanym czosnkiem, papryką, ogórkiem, oliwkami i suszonymi pomidorami. Przypraw oregano i skrop odrobiną oliwy z oliwek.

Wracamy do kurczaka 🙂

Wyjmij kurczaka z marynaty i podsmaż na patelni do lekkiego zrumienienia. Jeśli wolisz pieczonego kurczaka: nie ma problemu, po wyjęciu z marynaty, włóż piersi do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez 20 minut.

Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania mięsa

Smacznego!

 

Skomentuj przez Facebooka!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.