Prosty przepis na zupę dyniową

Prosty przepis na zupę dyniową

Zupa dyniowa to symbol jesieni. Przynajmniej dla mnie pojawiająca się na półkach sklepowych dynia przypominała mi o tym, że pora wyciągnąć czapkę i rękawiczki. No i zrobić rozgrzewającą zupę dyniową, idealną na chłodne dni. Dzisiaj mam dla Was przepis, który podbił moje (i z tego co słyszałam, nie tylko moje) podniebienie. Nie jest słodko, nie jest kwaśno. Jest w sam raz.

Kluczem dobrej zupy dyniowej jest odpowiedni rodzaj dyni. Ja w tym roku postawiłam na dynię piżmową i przyznam, że to był strzał w dziesiątkę. To taka podłużna odmiana dyni, wygląda jak przerośnięta gruszka. Jest łatwiejsza w obróbce niż dynia tradycyjna, ma naprawdę malutko nasion w środku i w dodatku jej skórka jest dużo mniej oporna na obieranie. A przy zupie dyniowej to właśnie obieranie dyni wyprowadza mnie z równowagi.

Prosty przepis na zupę dyniową

(porcja na garnek ok. 3,5 l – czyli bardzo duży!)

  • 1 dynia piżmowa (u mnie około 1,5 kg, po obraniu 1,1 kg)
    300 g ziemniaków (zwyczajne, bez udziwnień)
  • 100 g masła
  • 1 cebula zwyczajna, średniej wielkości
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kurkumy (w proszku)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki świeżego startego imbiru
  • 2 pomidory lub 3/4 puszki pulpy pomidorowej
  • 300 ml bulionu (u mnie drobiowy, ale może być także warzywny)
  • 100 ml wody (do podlania warzyw)
  • 200 ml mleka krowiego lub 150 ml mleczka kokosowego
  • do podania: śmietana, mleko kokosowe, nasiona słonecznika, dynii, bazylia, natka pietruszki, płatki chili – wszystko co wymienione, w dowolnych proporcjach będzie się świetnie komponować z zupą

Przepis na zupę dyniową krok po kroku

1. Obierz dynię ze skóry, wydrąż nasiona. Pokrój dynię w kostkę. Ziemniaki również obierz i pokrój w kostkę. Kostka nie musi być przesadnie cienka, ale im cieńsza kostka, tym szybciej warzywa się ugotują. Pokrojone warzywa wrzuć do garnka.

2. Pokrojoną na kostkę cebulę zeszklij na patelni (na oliwie lub maśle). Po minucie dodaj drobno pokrojony czosnek i smaż kolejną minutę.

3. Podsmażoną cebulkę i czosnek dodaj do dyni i ziemniaków.  Dodaj sól, imbir i kurkumę. Całość podlej 100 ml wody, dodaj masło. Garnek przykryj pokrywką i duś na średnim ogniu około 5 minut, uważając, aby nic nie przypalić.

4. Do podsmażonych warzyw dodaj bulion. Całość gotujemy na małym ogniu około 10-12 minut.

5. Po tym czasie dodaj pulpę pomidorową lub sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.

6. Gotujemy na małym ogniu tak długo, aż dynia i ziemniaczki będą miękkie. Sprawdzaj miękkość warzyw widelcem lub zwyczajnie próbując pojedyncze sztuki.

7. Odstaw do przestudzenia.

8. Następnie dodaj mleko lub mleczko kokosowe i zmiksuj blenderem na gładką masę. Posyp wybranymi dodatkami. Gotowe!

Czas przygotowania: ok. 1 godziny


 

Jeśli macie swoje sprawdzone przepisy na zupę dyniową, dajcie znać!

Skomentuj przez Facebooka!


Podobne posty



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.