Prosty przepis na zupę dyniową | rzeklam.pl blog kosmetyczny | blog urodowy

Prosty przepis na zupę dyniową

Prosty przepis na zupę dyniową

Zupa dyniowa to symbol jesieni. Przynajmniej dla mnie pojawiająca się na półkach sklepowych dynia przypominała mi o tym, że pora wyciągnąć czapkę i rękawiczki. No i zrobić rozgrzewającą zupę dyniową, idealną na chłodne dni. Dzisiaj mam dla Was przepis, który podbił moje (i z tego co słyszałam, nie tylko moje) podniebienie. Nie jest słodko, nie jest kwaśno. Jest w sam raz.

Kluczem dobrej zupy dyniowej jest odpowiedni rodzaj dyni. Ja od kilku lat stawiam na dynię piżmową i przyznam, że jest to strzał w dziesiątkę. To taka podłużna odmiana dyni, wygląda jak przerośnięta gruszka. Jest łatwiejsza w obróbce niż dynia tradycyjna, ma naprawdę malutko nasion w środku i w dodatku jej skórka jest dużo mniej oporna na obieranie. A przy zupie dyniowej to właśnie obieranie dyni wyprowadza mnie z równowagi.


Zupa dyniowa – prosty przepis

(z podanych składników powstanie około 3,5l zupy)

Zupa dyniowa

26 października 2020

napisała:

Składniki
  • - 1 dynia piżmowa (u mnie około 1,5 kg, po obraniu 1,1 kg)
  • - 300 g ziemniaków
  • - 100 g masła
  • - 1 cebula średniej wielkości
  • - 4 ząbki czosnku
  • - 1 łyżka kurkumy
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 2 łyżki świeżego startego imbiru
  • - 2 średnie pomidory lub 3/4 puszki pulpy pomidorowej
  • - 300 ml bulionu (u mnie drobiowy, ale może być także warzywny)
  • - 100 ml wody (do podlania warzyw)
  • - 200 ml mleka krowiego lub 150 ml mleczka kokosowego
  • - do podania: śmietana, mleko kokosowe, nasiona słonecznika, dyni, bazylia, natka pietruszki, płatki chili - wszystko co wymienione, w dowolnych proporcjach będzie się świetnie komponować z zupą
krok po kroku
  • Krok 1 Obierz dynię ze skóry, wydrąż nasiona. Pokrój dynię w kostkę. Ziemniaki również obierz i pokrój w kostkę. Kostka nie musi być przesadnie cienka, ale im cieńsza kostka, tym szybciej warzywa się ugotują. Następnie pokrojone warzywa wrzuć do garnka, a pokrojoną na kostkę cebulę zeszklij na patelni (na oliwie lub maśle). Po minucie dodaj drobno pokrojony czosnek i smaż kolejną minutę.
  • Krok 2 Podsmażoną cebulkę i czosnek dodaj do dyni i ziemniaków.  Dodaj sól, imbir i kurkumę. Całość podlej 100 ml wody, dodaj masło. Garnek przykryj pokrywką i duś na średnim ogniu około 5 minut, uważając, aby nic nie przypalić.
  • Krok 3 Do podsmażonych warzyw dodaj bulion. Całość gotujemy na małym ogniu około 10-12 minut.
  • Krok 4 Po tym czasie dodaj pulpę pomidorową lub sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.
  • Krok 5 Gotujemy na małym ogniu tak długo, aż dynia i ziemniaczki będą miękkie. Sprawdzaj miękkość warzyw widelcem lub zwyczajnie próbując pojedyncze sztuki.
  • Krok 6 Odstaw do przestudzenia.
  • Krok 7 Następnie dodaj mleko lub mleczko kokosowe i zmiksuj blenderem na gładką masę. Posyp wybranymi dodatkami. Gotowe!

Jeśli macie swoje sprawdzone przepisy na zupę dyniową, dajcie znać!

Skomentuj przez Facebooka!


Related Posts

Domowe batoniki proteinowe

Domowe batoniki proteinowe

Jeśli regularnie ćwiczysz i interesujesz się zdrowym odżywianiem pewnie wiesz, że po ćwiczeniach powinnaś sięgnąć po porcję białka. Zapewne nie jest też dla ciebie tajemnicą, ile kosztują gotowe, dobrej jakości batoniki proteinowe. Można zbankrutować! No chyba że zrobisz je sama 🙂 Skomentuj przez Facebooka!

Placuszki z odżywką białkową bez cukru i mąki

Placuszki z odżywką białkową bez cukru i mąki

Bardzo lubię ostatnie minuty treningu. Bo po raz kolejny dotrwałam do końca, co oznacza, że dotrzymuję swoich postanowień, zrobiłam kolejny krok do zdrowia. Bardzo lubię też to, co następuje po ćwiczeniach weekendowych (jak już się umyję 😛 ). Placuszki bananowe z odżywką białkową. Skomentuj przez […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.