Zupa dyniowa to symbol jesieni. Przynajmniej dla mnie pojawiająca się na półkach sklepowych dynia przypominała mi o tym, że pora wyciągnąć czapkę i rękawiczki. No i zrobić rozgrzewającą zupę dyniową, idealną na chłodne dni. Dzisiaj mam dla Was przepis, który podbił moje (i z tego co słyszałam, nie tylko moje) podniebienie. Nie jest słodko, nie jest kwaśno. Jest w sam raz.

Kluczem dobrej zupy dyniowej jest odpowiedni rodzaj dyni. Ja od kilku lat stawiam na dynię piżmową i przyznam, że jest to strzał w dziesiątkę. To taka podłużna odmiana dyni, wygląda jak przerośnięta gruszka. Jest łatwiejsza w obróbce niż dynia tradycyjna, ma naprawdę malutko nasion w środku i w dodatku jej skórka jest dużo mniej oporna na obieranie. A przy zupie dyniowej to właśnie obieranie dyni wyprowadza mnie z równowagi.


Zupa dyniowa – prosty przepis

(z podanych składników powstanie około 3,5l zupy)

[lt_recipe name=”Zupa dyniowa” total_time=”1 GODZINA” print=”yes”” ingredients=”- 1 dynia piżmowa (u mnie około 1,5 kg, po obraniu 1,1 kg);- 300 g ziemniaków;- 100 g masła;- 1 cebula średniej wielkości;- 4 ząbki czosnku;- 1 łyżka kurkumy;- 1 łyżeczka soli;- 2 łyżki świeżego startego imbiru;- 2 średnie pomidory lub 3/4 puszki pulpy pomidorowej;- 300 ml bulionu (u mnie drobiowy, ale może być także warzywny);- 100 ml wody (do podlania warzyw);- 200 ml mleka krowiego lub 150 ml mleczka kokosowego;- do podania: śmietana, mleko kokosowe, nasiona słonecznika, dyni, bazylia, natka pietruszki, płatki chili – wszystko co wymienione, w dowolnych proporcjach będzie się świetnie komponować z zupą” ]Obierz dynię ze skóry, wydrąż nasiona. Pokrój dynię w kostkę. Ziemniaki również obierz i pokrój w kostkę. Kostka nie musi być przesadnie cienka, ale im cieńsza kostka, tym szybciej warzywa się ugotują. Następnie pokrojone warzywa wrzuć do garnka, a pokrojoną na kostkę cebulę zeszklij na patelni (na oliwie lub maśle). Po minucie dodaj drobno pokrojony czosnek i smaż kolejną minutę.;Podsmażoną cebulkę i czosnek dodaj do dyni i ziemniaków.  Dodaj sól, imbir i kurkumę. Całość podlej 100 ml wody, dodaj masło. Garnek przykryj pokrywką i duś na średnim ogniu około 5 minut, uważając, aby nic nie przypalić.;Do podsmażonych warzyw dodaj bulion. Całość gotujemy na małym ogniu około 10-12 minut.;Po tym czasie dodaj pulpę pomidorową lub sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.;Gotujemy na małym ogniu tak długo, aż dynia i ziemniaczki będą miękkie. Sprawdzaj miękkość warzyw widelcem lub zwyczajnie próbując pojedyncze sztuki.;Odstaw do przestudzenia.;Następnie dodaj mleko lub mleczko kokosowe i zmiksuj blenderem na gładką masę. Posyp wybranymi dodatkami. Gotowe![/lt_recipe]


Jeśli macie swoje sprawdzone przepisy na zupę dyniową, dajcie znać!