Przepis na prostą, domową czekoladę | rzeklam.pl blog kosmetyczny | blog urodowy

Przepis na prostą, domową czekoladę

Przepis na prostą, domową czekoladę

Szukasz zastrzyku energii lub napoju, który sprawdzi się w długie, jesienne wieczory? Co powiesz na czekoladę?

Zanim zaczniesz marudzić, że jesteś na diecie i nie wypada, przeczytaj notkę na temat wartości odżywczych czekolady. A potem bierz się za przygotowanie gorącej czekolady.

Przepis na gorącą czekoladę (z kakao)

na jedną filiżankę

  • 150 ml mleka (wersja cięższa kalorycznie, ale też gęstsza: zamiast mleka użyj gęstej, słodkiej śmietanki, około 100 ml)
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 2-3 czubate łyżki dobrego kakao (gorzkiego, u mnie kakao naturalne Wedla)
  • łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżeczki masła (ważne, aby masło miało temperaturę pokojową)
  • dodatki klasyczne: cynamon, skruszone migdały, orzechy.
  • dodatki bardziej awangardowe: kardamon, szczypta chilli, kmin rzymski. Tutaj możesz puścić wodze fantazji. Jeśli chcesz się rozgrzać, dodać odrobinę startego imbiru.

Mleko wlej do niewielkiego rondelka, wymieszaj z kakao. Dosyp część cukru, jednak nie wszystko – będziesz mogła dosłodzić pod koniec przygotowania czekolady. Dodaj masło i podgrzewaj miksturę na małym gazie często mieszając. Gdy kakao rozpuści się w mleku, dodaj cukier puder i skrobię kukurydzianą. Cały czas mieszając podgrzewaj czekoladę, aż uzyskasz zadowalającą cię konsystencję. Uważaj jednak, aby nie doprowadzić do powstania grudek i przypalenia mleka! Czekolada po chwili zacznie się “ścinać” i szybko gęstnieć.

Przelej czekoladę do filiżanki. Gotowe!

Dla leniwych podaję dużo szybszy przepis:

Podstawowy przepis na gorącą czekoladę dla leniwych

na jedną filiżankę

  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki gęstej, słodkiej śmietanki (jeśli nie masz, dolej o 20 ml mleka więcej)
  • około 30 g gorzkiej czekolady (wiele tutaj zależy od użytej czekolady, musicie potestować)
  • cukier do smaku (zazwyczaj około 1 łyżki)
  • dodatki: wedle uznania, tak jak powyżej 🙂

Czekoladę łamiemy lub drobno siekamy. Umieszczamy w rondelku razem z mlekiem i śmietanką. Podgrzewamy składniki na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy. W międzyczasie dosypujemy cukier, aby się rozpuścił.

I tyle! Sezon na czekoladę uważam za otwarty.

Skomentuj przez Facebooka!


Related Posts

Domowe batoniki proteinowe

Domowe batoniki proteinowe

Jeśli regularnie ćwiczysz i interesujesz się zdrowym odżywianiem pewnie wiesz, że po ćwiczeniach powinnaś sięgnąć po porcję białka. Zapewne nie jest też dla ciebie tajemnicą, ile kosztują gotowe, dobrej jakości batoniki proteinowe. Można zbankrutować! No chyba że zrobisz je sama 🙂 Skomentuj przez Facebooka!

Jedz (gorzką) czekoladę!

Jedz (gorzką) czekoladę!

Ograniczasz słodycze? I dobrze! Wiesz jednak, że nie wszystko, co słodkie jest złe? Gorzka czekolada to samo zdrowie. Spróbuj 🙂 Skomentuj przez Facebooka!



3 thoughts on “Przepis na prostą, domową czekoladę”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.