Szybki obiad: kurczak słodko-kwaśny | rzeklam.pl blog kosmetyczny | blog urodowy

Szybki obiad: kurczak słodko-kwaśny

Szybki obiad: kurczak słodko-kwaśny

Nic nie smakuje tak dobrze na wakacyjnym stole jak kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Mnie przywodzi na myśl ukochaną Azję i marzenia o kolejnych podróżach górskich i kulinarnych wypełnionych cudownym zapachem ryżu jaśminowego. Abyście i Wy mogli poczuć magię Azji, dzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na to jedno z popularniejszych dań kuchni chińskiej.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

(2 porcje)

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 125 gram ryżu jaśminowego
  • 4 plastry ananasa (z puszki, ale najlepiej świeżego)
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki ryżowej (można zamiast tego użyć ziemniaczanej)
  • 4 łyżki pokrojonych pomidorów z puszki albo 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4 łyżki soku z ananasa (jeśli używamy tego z puszki) albo 100 ml syropu cukier+woda (łyżeczka cukru, 100 ml wody)
  • szczypiorek – ilość dowolna, do posypania

Pierś kurczaka pokroić w kostkę i obtoczyć w mące ryżowej wymieszanej ze szczyptą soli i pieprzu. Kurczaka przełożyć do miseczki i zostawić na minimum 30 minut.

Paprykę pokroić w kostkę. Marchewkę pokrój w słupki lub zetrzyj na tarce na najgrubszych oczkach. Pokrój ananasa, a jeśli używasz ananasa z puszki, zachowaj około 100 ml soku. Zetrzyj na tarce lub bardzo dobro posiekaj imbir. Czosnek pokrój zgodnie z upodobaniami: ja lubię większe płatki, które po podsmażeniu na oleju sezamowym są po prostu przepyszne!

W osobnej miseczce przygotuj domowy sos słodko-kwaśny. Posiekaj pomidory z puszki (lub dodaj keczup), dodaj ocet ryżowy, połowę soku z ananasa (lub wody z cukrem). Wymieszaj na jednolitą masę. Przygotuj ryż jaśminowy. Średnio potrzebuje około 7-8 minut, więc to na niego najwyższy czas.

Pora na kurczaka, który do tej pory leniwie leżał w misce. Wrzuć mięso na patelni typu WOK (najlepsza opcja, na woku wszystko robi siwę szybciej i przyjemniej, po prostu azjatycko!), podlej niewielką ilością oleju sezamowego. Po około 2 minutach dodaj imbir i marchewkę. Dolej 1/4 sosu słodko-kwaśnego. Po kolejnych 2 minutach dorzuć paprykę i czosnek i podlej całość resztą sosu. Do radośnie bulgoczącego wywaru dodaj wedle uznania więcej mieszaniny z cukrem (jeśli potrawa jest za kwaśna) lub pulpy pomidorowej, keczupu (jeśli jest za słodko).

Do miseczek nałóż ryżu jaśminowy, następnie kurczaka słodko-kwaśnego. Posyp obficie szczypiorkiem.

Gotowe!

Czas przygotowania: ok. 35 minut.

Macie jakieś ulubione dania kuchni chińskiej? Podzielcie się nimi w komentarzach!

Skomentuj przez Facebooka!


Related Posts

Domowe batoniki proteinowe

Domowe batoniki proteinowe

Jeśli regularnie ćwiczysz i interesujesz się zdrowym odżywianiem pewnie wiesz, że po ćwiczeniach powinnaś sięgnąć po porcję białka. Zapewne nie jest też dla ciebie tajemnicą, ile kosztują gotowe, dobrej jakości batoniki proteinowe. Można zbankrutować! No chyba że zrobisz je sama 🙂 Skomentuj przez Facebooka!

Smacznie i zdrowo: domowa zupka chińska

Smacznie i zdrowo: domowa zupka chińska

Uwielbiam kuchnię azjatycką. Szybko można wyczarować naprawdę smaczne dania. Do tego te połączenia smakowe! Jedną z moich ulubionych potraw jest azjatycka zupa na wywarze wołowym, która komponuje się dobrze chyba każdym warzywem. Nic tylko opróżniać lodówkę! 😛 Skomentuj przez Facebooka!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.