Nic nie smakuje tak dobrze na wakacyjnym stole jak kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Mnie przywodzi na myśl ukochaną Azję i marzenia o kolejnych podróżach górskich i kulinarnych wypełnionych cudownym zapachem ryżu jaśminowego. Abyście i Wy mogli poczuć magię Azji, dzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na to jedno z popularniejszych dań kuchni chińskiej.
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
(2 porcje)
- 300 g piersi z kurczaka
- 125 gram ryżu jaśminowego
- 4 plastry ananasa (z puszki, ale najlepiej świeżego)
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki ryżowej (można zamiast tego użyć ziemniaczanej)
- 4 łyżki pokrojonych pomidorów z puszki albo 3 łyżki keczupu
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 4 łyżki soku z ananasa (jeśli używamy tego z puszki) albo 100 ml syropu cukier+woda (łyżeczka cukru, 100 ml wody)
- szczypiorek – ilość dowolna, do posypania
Pierś kurczaka pokroić w kostkę i obtoczyć w mące ryżowej wymieszanej ze szczyptą soli i pieprzu. Kurczaka przełożyć do miseczki i zostawić na minimum 30 minut.
Paprykę pokroić w kostkę. Marchewkę pokrój w słupki lub zetrzyj na tarce na najgrubszych oczkach. Pokrój ananasa, a jeśli używasz ananasa z puszki, zachowaj około 100 ml soku. Zetrzyj na tarce lub bardzo dobro posiekaj imbir. Czosnek pokrój zgodnie z upodobaniami: ja lubię większe płatki, które po podsmażeniu na oleju sezamowym są po prostu przepyszne!
W osobnej miseczce przygotuj domowy sos słodko-kwaśny. Posiekaj pomidory z puszki (lub dodaj keczup), dodaj ocet ryżowy, połowę soku z ananasa (lub wody z cukrem). Wymieszaj na jednolitą masę. Przygotuj ryż jaśminowy. Średnio potrzebuje około 7-8 minut, więc to na niego najwyższy czas.
Pora na kurczaka, który do tej pory leniwie leżał w misce. Wrzuć mięso na patelni typu WOK (najlepsza opcja, na woku wszystko robi siwę szybciej i przyjemniej, po prostu azjatycko!), podlej niewielką ilością oleju sezamowego. Po około 2 minutach dodaj imbir i marchewkę. Dolej 1/4 sosu słodko-kwaśnego. Po kolejnych 2 minutach dorzuć paprykę i czosnek i podlej całość resztą sosu. Do radośnie bulgoczącego wywaru dodaj wedle uznania więcej mieszaniny z cukrem (jeśli potrawa jest za kwaśna) lub pulpy pomidorowej, keczupu (jeśli jest za słodko).
Do miseczek nałóż ryżu jaśminowy, następnie kurczaka słodko-kwaśnego. Posyp obficie szczypiorkiem.
Gotowe!
Czas przygotowania: ok. 35 minut.
Macie jakieś ulubione dania kuchni chińskiej? Podzielcie się nimi w komentarzach!