Dzisiaj szybka i prosta propozycja obiadowa. Uwaga, tytuł treściwy, ale długi.


Makaron spaghetti z boczkiem, brokułami, orzechami włoskimi i serem pleśniowym

( 2 porcje)


  • makaron spaghetti (około 170 gram – ważony przed gotowaniem) – ja używam pełnoziarnistego Lubelli
  • pół brokuła (rozdziel różyczki tak drobno, jak lubisz),
  • 150 – 200 gram dobrego, wędzonego boczku
  • orzechy włoskie (oczywiście obrane) – według uznania, u mnie zwykle około 50 gram
  • ser pleśniowy – według uznania, u mnie sprawdza się doprawianie nim do smaku. Pamiętaj, że im więcej pleśniowego, tym bardziej go czuć ;P Jeśli nie lubisz sera, można pominąć.
  • sos sojowy, odrobina oliwy (lub masła klarowanego), czosnek niedźwiedzi (można dostać w Rossmannie :P)

Makaron ugotuj tak, jak wskazuje instrukcja na opakowaniu. W garnuszku lub parowarze ugotuj brokuły al dente (niech będą lekko twarde). Na patelni, najlepiej typu wok, podsmaż boczek (nie dolewaj oliwy, tłuszcz z boczku wystarczy). Po minucie podsyp szczyptą czosnku niedźwiedziego. Następnie dodaj orzechy włoskie i smaż tak długo, aż boczek i orzechy włoskie będą zrumienione. Dodaj brokuły, zamieszaj zawartość i duś pod przykryciem 3-4 minuty. Dodaj ugotowany makaron, podlej niewielką ilością oliwy i sosu sojowego. Na koniec dodaj ser pleśniowy lub kozi w odpowiadającej tobie ilości. U mnie jest to zwykle do 30 gram.

Smacznego, danie jest gotowe!

Czas przygotowania: do 30 minut