Szybki obiad: Pad Thai, czyli trochę Tajlandii w Polsce

Pad thai lubię za szybkość przygotowania, prostotę i niezwykły smak, który przywodzi mi na myśl wakacje w Tajlandii. Nieskomplikowane danie, które możesz przygotować w 20, a zjeść w 5 minut i szukać dokładki.

To chyba najpopularniejsze i jedno z tańszych dań kuchni tajskiej (chociaż pochodzi tak naprawdę z Chin). W dosłownym tłumaczeniu w języku tajskim “pad thai” znaczy “smażyć”. Prostota pad thai, jak i wielu innych dań kuchni azjatyckiej, bierze się z tego, że na dobrą sprawę potrzebujesz woka, tłuszczu do smażenia i przypraw. Podczas pobytu w Tajlandii zdarzyło mi się jeść pad thai na popularnych street foodach, a raczej na koślawym plastikowym rozwalającym się krzesełku przy 35 stopniach w cieniu (żartuję, cienia nie było), jak i wykwintnych restauracjach. I wszędzie smakowało wybornie. Z tą różnicą, że “na ulicy” zjadłam porcję dla wielkiego chłopa za jakieś 4 złote, a w knajpie z obsługą kelnerską za 25 zł. Najlepsze pad thai zjadłam na jednej z bocznych uliczek Bangkoku. Mój szef kuchni i jego królestwo wyglądało tak:

A jego dzieło z kurczakiem (bo krewety mu się skończyły), wyglądało tak:

Od podróży do pysznej Tajlandii minęły już prawie trzy lata, a ja dopiero niedawno, metodą prób i błędów niemal znalazłam “TEN” smak.

W Polsce niektóre składniki, jak pasty z tamaryndowca, swoje kosztują (jakieś 15 zł za 200 ml). Ja,  jako że mam absolutnego bzika na punkcie kuchni azjatyckiej, wszelkie egzotyczne przyprawy i składniki zamawiam niemal w ilościach hurtowych przez internet. Wychodzi taniej i szybciej niż rajdy po sklepach. Poniżej znajdziecie przepis na mój domowy pad thai z paroma wariacjami do wyboru, bo składniki na dłuższą metę odgrywają tu drugorzędną rolę. Ważny jest przepyszny kwaśno-słodko-słony sos.

Pad thai domowe

( 2 porcje)

  • ok. 100 gram szerokiego makaronu ryżowego (u mnie makaron Tao)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 10 krewetek tiger (te duże, nie jakieś koktajlowe) lub ok. 150 gram piersi z indyka / kurczaka pokrojonej w kostkę lub 150 g dobrego tofu
  • jeśli używasz kurczaka lub indyka: około 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • dwie garści kiełków fasoli mung
  • 1 cebula dymka
  • szczypiorek – ilość zależy od Was, ja nie żałuję 🙂
  • orzechy nerkowca (wersja na bogato) lub orzeszki ziemne (wersja ekonomiczna i tradycyjna)
  • smażę na oleju sezamowym (dla zapachu i posmaku dania)
  • można również dodać: paprykę czerwoną, słodki groszek, pak choi, a posypać świeżą kolendrą

Domowy sos do pad thai

  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 1 łyżka soku z limonki (najlepiej świeżo wyciśniętego)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (można zastąpić miodem rzepakowym, też fajnie smakuje)
  • 1 łyżeczka płatków chilli albo 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku albo 1 łyżeczka sosu sriracha (ostatnia opcja najlepsza)

Domowe pad thai – przepis krok po kroku

Jeśli chcesz zrobić pad thai z kurczakiem lub indykiem: pokrój mięso w dość cienkie paski (tak zwane stir fry), obtocz w mące ryżowej i posyp odrobiną soli i pieprzu. Odstaw do czasu smażenia.

Jeśli robisz pad thai z krewetkami: obierz je ze skorupki.

Jeśli do pad thai wybrałaś tofu: odcedź je i pokrój na kawałki, takie jak lubisz.

W osobnym naczyniu przygotuj makaron ryżowy zgodnie z zaleceniami producenta.

Pokrój czosnek na płatki (nie drobno, lepiej smakują paseczki lub płatki). Dymkę pokrój na większe kawałki, takie niemal połówki. Jeśli nie używasz dymki tylko zwykłą cebulę, wyparz ją we wrzątku z łyżką cukru. Będzie mniej intensywna w smaku. Cebulkę i czosnek podsmaż minutę na woku z odrobiną oleju sezamowego.

Jeżeli robisz pad thai na bogato i chcesz dodać paprykę, groszek czy pak choi – to jest ten moment. Dodaj warzywa do woka.

Następnie dodaj mięso lub krewetki, smaż kolejną minutę intensywnie mieszając.

W kolejnym naczyniu przygotuj sos do pad thai. Przygotowanie jest banalnie proste: wrzucasz wszystkie składniki i mieszasz aż do rozpuszczenia cukru.

Wrzuć do woka odcedzony makaron, wymieszaj i wbij jajko (całe, żółtko i białko). Mieszaj, aż do ścięcia się jajka.

Następnie do gorącego woka dorzucasz umyte kiełki fasoli mung.

I ponownie: mieszaj wszystko energicznie. Dorzuć pokrojony szczypiorek i orzechy.

Gotowe!

Czas przygotowania: 20 minut

Skomentuj przez Facebooka!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.