Szybkie śniadanie: mieszanka zbożowo-ryżowa z bakaliami i owocami

Szybkie śniadanie: mieszanka zbożowo-ryżowa z bakaliami i owocami

Śniadanie w pełni spontaniczne, proporcje można dowolnie modyfikować. Jeśli wolimy gęstą mieszaninę, dodajemy mniej mleka, jeśli chcemy, aby wszystko pływało – więcej. Mieszanka jest sycąca i zapewnia sporą dawkę energii 🙂 Dodatkowo zboża i suszone owoce świetnie wpływają na perystaltykę jelit.

Mieszanka zbożowo-ryżowa z bakaliami i owocami

porcja dla 1 osoby

  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka otrębów żytnich
  • 2 łyżki płatków ryżowych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • w zależności od upodobań: orzechy włoskie, migdały
  • żurawina
  • owoce sezonowe: u mnie borówki

W małym rondelku lekko podgrzewamy mleko, dorzucamy płatki owsiane, otręby i siemię lniane. Po dwóch minutach dodajemy płatki ryżowe, mieszamy (płatki ryżowe gotowe są niemal po minucie od zalania gorącą wodą lub mlekiem). Zawartość rondelka przekładamy do miseczki, dodajemy ulubione bakalie, owoce suszone i świeże.

V’oila!



1 komentarze na temat “Szybkie śniadanie: mieszanka zbożowo-ryżowa z bakaliami i owocami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.