Ziemniaki w nieco innym wydaniu: placek po zbójnicku

placek_po_zbójnicku copyNie jadam ziemniaków. Po prostu mi nie smakują. Jednak odkąd opracowałam przepis na domowy placek po zbójnicku, mam popisowe danie z ziemniakami w roli głównej.

Przepis znaleziony gdzieś w sieci nieco zmodyfikowałam. Taka moja przypadłość, że wiele rzeczy dodaję “na oko”.

Mam nadzieję, że i wy się skusicie na placek po zbójnicku – to naprawdę fajny pomysł na obiad z polędwiczką wieprzową 🙂

Domowy placek po zbójnicku

porcja na 2 duże placki

Składniki na placki:

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki (u mnie żytnia, czasem dosypuję odrobinę mąki kukurydzianej, dosłownie pół łyżeczki)
  • 1 jajko
  • przyprawy: gałka muszkatołowa (1 łyżeczka), słodka papryka (łyżeczka), sól morska (pół łyżeczki), pieprz (pół łyżeczki)

Składniki na farsz:

  • 350 gram mięsa wieprzowego (u mnie polędwica wieprzowa)
  • 2 lub 3 duże ogórki kiszone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła (opcjonalnie)
  • przyprawy: sos sojowy (1 łyżka), słodka papryka (1 łyżeczka), rozmaryn (w igiełkach – 1 łyżka), pieprz ziołowy (pół łyżeczki), ostra papryka (pół łyżeczki)
  • do posypania placka: szczypiorek

Dodatkowo, poza patelnią i łopatką do przewracania placków oraz farszu, przydadzą się: ręczniki papierowe i tłuszcz do smażenia (polecam masło klarowane).

Zaczniemy od przygotowania placków.

Obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach ziemniaki. Obierz i drobno posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę, całość dodaj do startych ziemniaków. Wbij jajko, dodaj mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj składniki. Rozgrzej patelnię (z nieprzywierającą powierzchnią) i smaż placki do zrumienienia obu stron. Usmażone placki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Uwaga, nie rób za grubych placków, będzie je trudno usmażyć, aby nie zafundować sobie spalonego placka z wierzchu oraz surowej ziemniaczanej papki w środku.

Możemy przejść do przygotowania farszu.

Umyj i pokrój mięso na kawałki, najlepiej w niewielką kostkę. Podsmaż do lekkiego zrumieniania mięso (użyj do tego masła klarowanego). Po około dwóch minutach dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek oraz przyprawy. Przykryj patelnię i duś do miękkości mięsa. W międzyczasie umyj i pokrój w kostkę paprykę oraz kiszone ogórki. Pod koniec duszenia mięsa wrzuć na patelnię paprykę, a dosłownie 2 minuty potem dodaj ogórki. Jeśli farsz wyszedł ci zbyt rzadki, możesz zagęścić go mąką kukurydzianą lub śmietaną (nie polecam, lepiej pokusić się o dodanie posiekanego pomidorka).

Przełóż farsz na placki, złóż je na kształt dużych pierogów i delikatnie podsmaż na patelni. Gotowe placki przełóż na talerze i posyp szczypiorkiem. W oryginalnej wersji powinno się je polać śmietaną, jednak zapewniam, że i bez tego smakują obłędnie. A nawet lepiej 🙂

Czas przygotowania: 50 minut

Smacznego!

Skomentuj przez Facebooka!

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.