Szybki obiad: indyk caprese | rzeklam.pl blog kosmetyczny | blog urodowy

Szybki obiad: indyk caprese

Szybki obiad: indyk caprese

Caprese to sałatka, która ma odzwierciedlać kolorami włoską flagę. Bo oczywiście caprese jest włoską przystawką. Przyrządza się ją, układając na przemian plastry pomidorów, mozzarelli i dekorując świeżymi listkami bazylii. Całość skrapia się oliwą z oliwek, posypuje grubo zmielonym pieprzem. Co prawda nie jestem ogromną fanką włoskiej kuchni, jednak odkąd przyrządziłam kurczaka caprese według przepisu z ukochanej Kwestii Smaku, majstrowałam przy przepisie i szukałam swojej wersji. I chyba ją znalazłam.

Indyk caprese na brązowym ryżu

(przepis na 2 porcje)

Składniki:

  • 250 – 280 gram piersi z indyka
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu (u mnie lipowy)
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 100 g brązowego ryżu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Składniki na sałatkę caprese:

  • 120 gram mozzarelli
  • garść świeżych listków bazylii
  • pół średniej wielkości czerwonej cebuli
  • co najmniej 200 g pomidorków koktajlowych (u mnie często jest ich dużo więcej, bo po prostu je lubię)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Indyk caprese na brązowym ryżu – prosty przepis

Do wrzącej wody wrzuć brązowy ryż i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cały proces zwykle zajmuje około 30 minut – w tym czasie spokojnie zrobimy pozostałą część przepisu.

Posiekaj pierś indyka na drobne kawałki. Oprósz indyka solą i pieprzem, dodaj łyżeczkę suszonych ziół prowansalskich. Odstaw na około 20 minut (lub dłużej, jeśli masz czas).

Drobno posiekaj cebulkę i obsmaż ją na patelni. Przełóż do osobnego naczynia.

Odsącz mozzarellę i poszarp na kawałki (takie jak lubisz, u mnie to dość drobne szarpanko, bo lubię mocno roztopiony ser). Dodaj mozzarellę do cebuli. Posiekaj bazylię i dodaj do sera i cebuli. To samo zrób z pomidorkami koktajlowymi. Ja lubię je przekroić na 4 kawałki, jednak to, jak drobno je pokroisz to kwestia upodobań. Dodaj do miseczki z sałatką łyżeczkę oliwy z oliwek, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko wymieszaj i odstaw.

Na rozgrzaną patelnię (najlepiej grillową) wrzuć indyka i obsmaż go przez jakieś 3 minuty. Powinien być lekko zarumieniony. Po tym czasie do indyka dodaj sałatkę caprese i lekko podsmaż. Polej wszystko octem balsamicznym i miodem, a na koniec skrop świeżo wyciśniętym sokiem z limonki. Możesz całość “ściągnąć z gazu” po 30 sekundach, możesz po 2 minutach, kiedy ser na dobre się rozpuści i będzie ciągnąć się jak na pizzy. Gotowe danie przełóż na ugotowany ryż.

Czas przygotowania: 30 minut

Smacznego!

Skomentuj przez Facebooka!


Related Posts

Co jeść po treningu?

Co jeść po treningu?

Po porządnym wycisku mam wilczy apetyt. Jeszcze rok temu po treningu rzuciłabym się na jakiegoś batonika z automatu lub słodki napój. Na szczęście w porę zmądrzałam. A skoro już posiadłam wiedzę tajemną, postaram się wam uchylić rąbka tajemnicy. 🙂 Skomentuj przez Facebooka!

Smacznie i zdrowo: domowa zupka chińska

Smacznie i zdrowo: domowa zupka chińska

Uwielbiam kuchnię azjatycką. Szybko można wyczarować naprawdę smaczne dania. Do tego te połączenia smakowe! Jedną z moich ulubionych potraw jest azjatycka zupa na wywarze wołowym, która komponuje się dobrze chyba każdym warzywem. Nic tylko opróżniać lodówkę! 😛 Skomentuj przez Facebooka!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.